Fax:06/29-410-263   Ajánlat !  Utazz  MINIBUSSZAL ! 06/30-9775-609

Nézd ki az úticélt-  /tervezésben szállásfoglalásban segítek ha igényled/ - , szedd össze az ismerősöket, rokonokat,barátokat,és kérj árajánlatot itt az Űrlapomon ! klikk IDE ! ÁRAJÁNLAT KÉRŐ ŰRLAP KITÖLTÉSE


 .. mikrobusz,minibusz bérlés sofőrrel 06-30-9775-609

Info a Rám-szakadékról,Dömösről ..

 

    Na akkor indulás, ... túra mászás rogyásig :)

 

 

 
 
Dobogókő !
 
Érdemes túrabakancsot húzni, és felfedezni Dobogókő környékét. Élvezni a friss levegőt, és feltöltődni a természet adta hihetetlen energiákkal, melyet e páratlan környék nyújt a kirándulások szerelmeseinek. A barangolást választók jelzett turista útvonalakon ismerhetik meg a vidék szépségeit. Dobogókőről le Dömösre, a Rám-szakadékon keresztül!

Dobogókőn van a Föld szívcsakrája,  
 
/Csakrákról, és  Szt György vonalak/  mely mérhetetlen energiával tölti fel a természetjárókat. 

 Az ezoterikus tanok szerint itt futnak össze a Föld erővonalai, itt található a Föld szív csakrája.
Egyesek szerint, fülünket a sziklára téve halhatjuk a Föld szívverését.

A Dalai Láma magyarországra érkezésének első színhelye.
Nem csak a gyönyörű természet, de a legenda, az ezoterikus vélekedés is egyre több látogatót csalogat Dobogókőre, ahol a Föld szíve dobog.
Üzleti fogásnak sem lenne utolsó eme felismerés kihasználása, de Pilisszentkereszt (Dobogókő ugyanis Pilisszentkereszthez tartozik) polgármestere, Havelka József úgy vélekedik, hogy az önkormányzat addig nem kíván a településen útbaigazító jelzéseket kihelyezni, amíg nincs a kezükben valami, ami tudományosan megalapozná az egészet.
Kézzel fogni a kézzelfoghatatlant. Nem egyszerű vállalkozás. Pedig érdeklődő akad bőven, a polgármester úr India nagykövet asszonyát személyesen kísérte a helyszínre, a Föld szívcsakrájának megtekintésére.

Néhány évvel ezelőtt, amikor a Dalai Láma hazánkba látogatott, a következőket nyilatkozta: A tibeti szemlélet és magatartás a Szent Tudás többi hajtásához hasonlóan a Mindenséget egységben, Egynek látja és éli.
Ennek megfelelően az úgynevezett erőközpontokat, csakrákat nemcsak az emberi testben, de pl. a Földgolyón is számon tartja.
A hagyomány szerint a Föld szív-csakrája Magyarország területén, pontosabban a Pilisben van.

A Pilisben található Dobogókő, mint oly sok más megnevezés, nevében archaikus tudást őriz, melynek mondásban rögzült, elhomályosult változata máig él a Kárpát-medence népeinél: Közép-Európát az itt élő népek kontinensünk szíveként emlegetik.

 
 
A Szent György-vonalak
A Magyarországon található Szent György-vonalak, ide érdemes ellátogatni:
– Majki remeteség

– Pilisszentkereszttől nyugatra a cisztercita kolostor romja

– Pilisszentiváni Ördög-szikla

– Dömös mellett a Vadálló-kő

– Csodafa kápolna, mely szintén nem messze Dömöstől épült

Az ősi elképzelés szerint Szent György-vonalak vagy más néven sárkányvonalak hálózzák be a Földet. Kialakulásuk a Föld mágnesességére vezethető vissza. Ezek egyfajta rezgések, energiarendszerek. Ahol a vonalak keresztezik egymást, azok az akupunktúrás pontok, hasonlóan az emberi test akupunktúrás pontjaihoz. A töbszörös metszetek egyben szakrális, szentnek tekintett helyek.
 
 
Rám-szakadék
 
A Rám-szakadék lenyűgöző természeti szépsége miatt méltán tartozik a térség legismertebb kirándulóhelyei közé, amit nem csak a környékről, hanem az egész országból sokan felkeresnek.
A látogatók éves száma meghaladja a 60.000 főt.
A szakadék maga egy vulkáni eredetű, nagyjából észak-déli irányban futó szurdokvölgy.
Összeszűkülő sziklafalai olykor merőlegesek, de vannak befelé dőlő falak is. Mélysége több helyen meghaladja a 35 m-t, míg szélessége helyenként a 3 m-t sem éri el. A sziklamederben állandóan csörgedezik a víz, amely hóolvadáskor és nagyobb esők idején patakká duzzad. A szurdokban összességében 112 m-es szintkülönbséget kell leküzdeniük a túrázóknak. A völgy alsó és felső bejáratánál erdei pihenőhely fogadja az érkezőket.
A Rám-szakadék természeti adottságai miatt egyike a legnehezebben járható magyarországi jelzett turistautaknak.
A kirándulók hosszú ideig a kihelyezett láncokba kapaszkodva tudták végigjárni a völgyet. Az évek során azonban ezek a láncok elhasználódtak, több helyen eltűntek, a szakadékban való túrázás veszélyessé vált.
A Pilisi Parkerdő Zrt. Pilismaróti Erdészete 2005-ben a szakhatóságokkal egyeztetett fejlesztést hajtott végre, amely során a nehezen járható szakaszokon rozsdamentes anyagból készült létrák és kapaszkodó korlátok, a pihenőhelyeken új asztalok és padok, valamint tájékoztató táblák lettek kihelyezve. 
 
A balesetek elkerülése érdekében ajánlatos betartani az Erdészet részéről megfogalmazott tanácsokat:
• Esős, havas időben ne induljunk el a Rám-szakadékba!
  • • Mindvégig kövessük a turistajelzést! Ne kíséreljünk meg a szakadékból ki-, illetve oda bemászni, mert rendkívül balesetveszélyes!
  • • A terepviszonyoknak megfelelő lábbeliben vágjunk neki az útnak!
• A megnövekedett turistaforgalom miatt a Pilismaróti Erdészet tavaly ősszel táblákat helyezett el a Rám-szakadék alsó és felső bejáratánál, valamint a környező turistautak mentén. Ezeken arra kérik a kirándulókat, hogy a kétirányú forgalom miatt kialakuló torlódások elkerülése érdekében szombati, vasárnapi és munkaszüneti napokon a Rám-szakadék turistaútján kizárólag alulról felfelé, azaz Dömös felől Dobogókő irányába haladjanak.
 
A szakadékban a zöld sáv jelzést követve elérjük a Rám-szakadék felső pihenőhelyét. Ide csatlakozik a sárga jelzés, amelyen balra fordulva Dobogókőre, míg jobbra fordulva - az Árpádvárat megkerülve - a Lukács-árokba érkezünk. Ez a jelzés régebben a másik oldalról kerülte az Árpádvárat, azonban kedvezőtlen időjárás esetén csúszásveszélyes volt, ezért 2007-ben át lett helyezve a mostani nyomvonalra. A Lukács-árok szintén nagyon hangulatos, de a Rám-szakadékhoz képest itt már könnyebben haladhatunk. A Lukács-árokból kiérve az erdészeti műútra érkezünk, amelyen visszajuthatunk Dömösre.
 
Kezelő erdészet: Pilismaróti erdészet
 
Megközelítés:
A túra kezdőállomása Dömös, amelyet Esztergom, illetve Budapest irányából autóbusszal, egyénileg gépkocsival közelíthetünk meg. Az autóbusszal érkezőknek a katolikus templomnál érdemes leszállniuk, míg a gépkocsival érkezők a Polgármesteri Hivatal mellett lévő parkolóban rakhatják le járművüket. A templomtól a piros sáv, a parkolótól zöld sáv jelzést követve érhetjük el a Király-kúti utcát, amely túránk kiinduló pontja. Itt együtt fut a piros, a zöld és a sárga jelzés. A jelzett turistaút kezdetben az aszfaltúton halad, majd a faluból kiérve átmegy a Malom-patakon és a patak mentén vezet tovább. A Rám-szakadék mind a műúton továbbhaladva, mind a patak mellett futó zöld sáv turistajelzésen megközelíthető. A patak mellett haladva turistajelzésünk több ponton elágazik. A Szentfa kápolnát követően balra leágazik a piros háromszög jelzés, amely a Vadálló-kövekhez, majd a Prédikálószékre vezet. Ezt követően jobbra leágazik a sárga sáv jelzés, amely a Lukács-árokba megy. Ezután még együtt halad a piros és a zöld jelzés. Ezen haladunk egészen addig, míg elérjük a Rám-szakadék alsó pihenőjét. Itt válik el egymástól a két jelzés. A piros sáv jelzés a Szőke-forrás-völgyben fut tovább. Mi a zöld sáv jelzést követjük, amely a Rám-szakadékba vezet.
Dobogókőről indulva a sárga jelzésen érhetjük el a Rám-szakadék felső pihenőjét. Ide csatlakozik a zöld sáv jelzés, amely végig vezet a Rám-szakadékon.
 
Szolgáltatások:
A Rám-szakadék alsó és felső pihenőjénél pad-asztal garnitúrák, szemétgyűjtők és esőbeállók szolgálják a kirándulók kényelmét.

 
Dömös

A gyönyörű dunakanyari tájon fekvő település a magyar királyokhoz kötődő történelmi múltjáról nevezetes. Ennek emlékét őrzik az 1107 körül épült román stílusú prépostság romjai. Dömösről számos túristaút indul, köztük az egyik leglátogatottabb Dobogókőre.

A vidéken már a XI. században királyi kastély állt, amelyhez számos történet fűződik.

I. Béla királyra itt omlott rá a trón-építmény, és halálát okozva maga alá temette.

Szent László király innen indult hadba IV. Henrik császár ellen.

Könyves Kálmán itt békült ki öccsével, a lázadó Álmos herceggel a prépostsági templom felszentelésekor.

A háromhajós, félköríves szentélyekkel záródó román stílusú templom alatti altemplom napjainkban is a Dunakanyar egyik jelentős Árpád-kori emléke.

A település azonban nem csak történelméről nevezetes: a természetjárók a Pilis kapujának tekintik. Jelzett turistaútvonalak indulnak innen a környező hegyekbe. Köztük az ország egyik elsőként kialakított, pirossal jelzett turistaútja, amely a 700 méter magas Dobogókőre  vezet.

A természetjárók országos találkozóját Dömösön tartják minden év májusának utolsó vasárnapján.

A település a Duna-parti, Esztergomot Budapesttel összekötő 11-es úton érhető el.


 

Amennyiben további BELFÖLDI UTICÉLOKRA , AJÁNLATOKRA VAGY KÍVÁNCSI, KLIKKELJ ide !

Ha KÜLFÖLDI UTICÉLOKRA, AJÁNLATOKRA vagy kíváncsi ...  IDE KLIKKELJ !

SZERETNÉL fotókat, képeket nézrgetni ? NÉZZ BE A FOTÓGALÉRIÁMBA ! .. Képeslapként bármelyiket elküldheted, amennyben regisztrálsz a weboldalamon! KLIKK ide a Galéria megtekintéséhez !

Fax:06/29-410-263   Ajánlat !  Utazáshoz  MINIBUSZ ! 06/30-9775-609

 

Nézd ki az úticélt-  /- , szedd össze az ismerősöket, rokonokat,barátokat,és utazz velem - kérj árajánlatot itt az Űrlapomon ! klikk IDE ! ÁRAJÁNLAT KÉRŐ ŰRLAP KITÖLTÉSE

 

 

vissza a címoldalra

 


minibusz.lapunk.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!