Fax:06/29-410-263   Ajánlat !  Utazz  MINIBUSSZAL ! 06/30-9775-609

Nézd ki az úticélt-   szedd össze az ismerősöket, rokonokat,barátokat,és kérj árajánlatot itt az Űrlapomon ! klikk IDE ! ÁRAJÁNLAT KÉRŐ ŰRLAP KITÖLTÉSE


 

 

   

Libegő /Bpest-Zugliget/

Tel: 0613910352      Fax: 0613943764  Üzemeltető: BKV Libegő kft.   E-mail cím: zugligeti@libego.hu

Cím: 1122 Budapest, Zugligeti út 97.

A Buda-hegyvidék közlekedése sok csodáját láttuk már, de még mindig tartogat újabb meglepetéseket. Ilyen az ország első függőpályás - drótkötélpályás - személyszállító vasútja is, a Zugliget és a János-hegy között közlekedő Libegő.


Mit sem csökkent a csoda értékén, hogy Európához képest majd száz esztendőt kellett várnunk, hogy itt is utazhassunk a levegőben suhanó székeken. Sokan ma is rácsodálkoznak a repülő székekre, és vannak olyanok is, akik félnek felülni rá.

1040 méter hosszú a pálya. Az alsó és felső végállomás között 262 métert emelkedik .   500 utast képes szállítani óránként a libegő ! A pálya 1970-ben épült , Zugliget és a János-hegy között közlekedő  Libegőt 1970-ben adták át a forgalomnak. Csoportoknak menetrendtől eltérően  is elindítják a Libegőt. A csoportok érkezését nem kell előre bejelenteni.

 

A Libegő megközelítése tömegközlekedéssel:

A Libegő alsó végállomása a 291-as busszal közelíthető meg a Nyugati pályaudvartól. A felső végállomása 2 kilométeres sétával közelíthető meg a 90A busz Normafa megállójától.

Kocsival a libegőt szerintem a Zudligeti uton az alsó megállónál érdemes megközelíteni, majd  leparkolni, s fel-libegni, majd vissza :)

A felső megállót a Normafáig lehet megközelíteni autóval, aztán behajtani tilossal szembesülünk a János hegy felé .., leparkolni, majd erdei ösvényen kb 800m séta !

Fotó: BKV busz

A Libegő felső állomásától 700 méteres sétával a kijelölt turistaúton közelíthető meg a Gyermekvasút Jánoshegyi megállója.                                                              

                                                                                                                                             Fotó: Gyermekvasút

 

 

 

Fotó: Erzsébet kilátó

                                    

A felső állomástól kb. 15 perces sétával (emelkedőn) eljuthatunk az Erzsébet kilátóhoz, ahol gyönyörű kilátás fogad minket.

Forrás:http://www.libego.hu/


Erzsébet kilátó

 

A János-hegy tetején, Budapest legmagasabb pontján, 527 méter tengerszint feletti magasságban áll az Erzsébet-kilátó.

 

A kilátóból télen és nyáron egyaránt csodálatos kilátás nyílik Budapestre és a környező településekre. Igazán tiszta időben szabad szemmel akár a 77 kilométerre lévő hegycsúcsok is láthatók. A látóhatár Ceglédig, Székesfehérvárig, a Pilis és Mátra hegységekig terjed.

 

Fotó: János-hegyi Erzsébet-kilátó

 

 

A kilátótorony 23,5 méter magas, teraszos elrendezésű, neoromán stílusú. Összesen hat, felfelé haladva egyre kisebb átmérőjű szintje van. Az alsó két szintje zárt, a következő három szinten egy-egy körterasz található, legfelső szintje felülről teljesen nyitott.

 

A legalsó szint műszaki berendezéseknek és a kilátó üzemeltetéséhez szükséges helyiségeknek ad helyt, a nagyközönség előtt nincs megnyitva.

Az első emeleten található zárt körfolyosón a János-hegy és az Erzsébet-kilátó történetét bemutató tárlat tekinthető meg.


Foto:János-hegyi Erzsébet-kilátó 

 

Az épület tetejére egy körülbelül száz lépcsőből álló csigalépcső vezet fel. A lépcsőházban kisebb pihenő-kilátófülkéket alakítottak ki. A teraszok egyre kisebb átmérőjűek, azonban egyre szélesebb panorámát kínálnak.

 

A János-hegy már a XIX. században a budapestiek kedvelt kirándulóhelyévé vált. A mai, kőből épült kilátó helyén korábban fából épült messzelátó állt.

1882-ben Erzsébet királyné több alkalommal is tett kirándulást a János-hegy tetejére.

 

NORMAFA


A Normafa a budai hegyek talán legismertebb kirándulóhelye. Természeti adottságai, a város közelsége, könnyű megközelíthetősége és a  kiépített infrastruktúra teszik közkedveltté és egynapos kirándulások helyszínévé.

Az erdei kirándulások kedvelőin kívül telente a havas sportokat űzők látogatják. Lejtőin, kiépített szánkó- és sípályáin, erdei útjain nem csak egyéni sportolásra nyílik lehetőség. Számos sportklub tart szervezett síoktatást Normafán.
Normafa lejtő nyáron

Nyáron elsősorban gyalogos- és kerékpártúrák kiindulási pontjaként szolgál. Számos erdei út vezet a Normafától a budai hegyek más pontjaira: János-hegyre (Zugligeti Libegő, Erzsébet-kilátó), Zugligetbe, Csillebércre, Makkosmáriára, Budakeszire.

Az itt kialakított erdei játszótéren egyedi, fából készült játékok találhatók.

A Normafa lejtő tetejéről széles kilátás nyílik Budapest és környéke irányába, amelyet balról a János-hegy, jobbról a Széchenyi-hegy zár le.

Forrás:http://www.gyermekvasut.hu/erzsebetkilato.html


 

Amennyiben BELFÖLDI UTICÉLOKRA , AJÁNLATOKRA VAGY KÍVÁNCSI, KLIKKELJ ide ! 

Ha KÜLFÖLDI UTICÉLOKRA, AJÁNLATOKRA vagy kíváncsi ...  IDE KLIKKELJ !

SZERETNÉL fotókat, képeket nézrgetni ? NÉZZ BE A FOTÓGALÉRIÁMBA ! .. Képeslapként bármelyiket elküldheted, amennyben regisztrálsz a weboldalamon! KLIKK ide a Galéria megtekintéséhez !

 

vissza a címoldalra

 


minibusz.lapunk.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!