Fax:06/29-410-263   Ajánlat !  Utazz  MINIBUSSZAL ! 06/30-9775-609

Nézd ki az úticélt-  szedd össze az ismerősöket, rokonokat,barátokat,és kérj árajánlatot itt az Űrlapomon ! klikk IDE ! ÁRAJÁNLAT KÉRŐ ŰRLAP KITÖLTÉSE


INFO:

Postojna     Szlovénia
 
Postojnai-barlang (Postojnska jama) Szlovénia
 
Fotó: Postojnai cseppkő-barlang Szlovénia

A Posztojnai-barlang (Postojnska jama) fõ üregeit Cec Luka vezetésével fedezték fel 1818-ban. A barlang hatalmas méretû bejárata azonban már jóval korábban ismert és látogatott hely volt, a sziklafalakon található aláírások 13. századbeli látogatásokról is tanuskodnak, sõt õskori eredetû kõbõl és csontból készített szerszámok is elõkerültek a barlangból.

A felfedezést követõen eleinte kevesen látogatták a barlangot, a nemmindennapi földalatti világról szóló beszámolók és írások híre azonban egyre több látogatót vonzott. A barlangot szervezett látogatásra 1836-ban nyitották meg, napjainkig összesen több mint 26 millió turistát fogadott, s ezzel a világ leglátogatottabb barlnagjának tekinthetjük.

A látogatók ma a világon egyedülálló módon vonatokkal közelíthetik meg a bejárattól távolabb esõ igen látványos járatokat. Az elsõ síneket már 1872-ben lefektették, a kocsikat 1913-ig emberi erõvel vontatták, melyet késõbb dízelvontatással helyettesítettek. Ma már a barlang levegõjét kímélõ elektromos mozdonyok húzzák 12 km/h sebességgel az egyenként csaknem 100 utast szállító szerelvényeket, így a hat szerelvény naponta több mint 10000 látogató szállítására képes.

A barlang keletkezése hozzávetõleg 4 millió évvel ezelõtt kezdõdhetett, létrejöttét tekintve tipikus karsztbarlang, az üregrendszert a Pivka folyó vájta a kõzetbe, kisebb részt kémiai oldóképessége, nagyobb részt fizikai koptató munkája révén. A kõzettömeg tektonikai mozgások által okozott kiemelkedése a Pivka egyre mélyebbre történõ bevágódását okozta, ennek köszönhetõen a barlang három jól elkülöníthetõ szintet tartalmaz, közülük ma a legalsóban folyik a víz tovább alakítva az ottani járatokat.
A felsõ két szintet végleg elhagyta a folyó, itt azóta nagyarányú cseppkõképzõdés zajlott le. Feltételezések szerint a geológiai múltban nem voltak egyenletes feltételek a cseppkõképzõdés számára, ezért a cseppkõvek növekedése sem volt egyenletes.
A legszebb, még ma is fejlõdõ képzõdmények körülbelül 8000 évvel ezelõtt kezdtek fejlõdni, de a barlangban vannak ennél jóval idõsebb – 40000, sõt 100000 éves – mára kiszáradt és pusztulásnak indult cseppkõvek is.
A cseppkövek a leszivárgó csapadékvíz által okozott vegyi folyamat során keletkeznek, formájuk és színük a víz mennyiségétõl, vegyi összetételétõl és néhány további csak részben ismert tényezõtõl függ. A fehér színû cseppkövek nagyon kevés szennyezõ anyagot tartalmaznak, ezeket tiszta mészkõ alkotja. A különbözõ színû árnyalatokat különbözõ egyéb ásványi anyagok okozzák.

A barlangi túra hozzávetõleg másfél órát vesz igénybe, ennyi idõ alatt a 27 kilométeres barlangrendszer körülbelül 4700 méternyi járatszakaszát tekintjük meg, 3500 métert vonattal, 1200 métert pedig gyalogosan teszünk meg.

Forrás: http://pizolit.hu/tur/pos_fr.htm

 

Bohinji tó
 
Fotó: Bohinji tó

A Bohinji-tó 1600-2000 m magas hegyek közt fekszik, 526 méter magasan. Szintén gleccsermaradvány.6,6 km2 -es területével Szlovénia legnagyobb tava.

A Bohinji-tó (Szlovénul: Bohinjsko jezero) Szlovénia legnagyobb állandó tava.
A Triglav Nemzeti Parkban található tó hossza 4,2 km, legnagyobb szélessége 1 km, tengerszint feletti magassága 525 méter, legnagyobb mélysége pedig 45 méter.
A környék rendkívül kedvelt a turisták számára. Gyakori kiindulópontja Szlovénia legmagasabb csúcsának, a Triglavnak a meghódítói körében, de számos más 2000 méter feletti hegycsúcs is található a közelében. Gyakran látogatnak a környékre a téli sportok szerelmesei is. Ők a Kobla és a Vogel lejtőiről csodálhatják a tó téli szépségét.

A Júliai-Alpok szívében, hegyekkel körbevett tavat a Száva egyik ága (Sava Bohinjka, azaz Bohinji Száva) táplálja, mely a Száva-vízesés alatt néhány kilométerrel ömlik a tóba.

Forrás:http://www.utazni.info/Bohinji-t%C3%B3

 

Bledi tó
Bledi tó /panoráma

A Bledi-tó Szlovénia leghíresebb üdülőhelye. A tó egy jégkorszaki gleccser maradéka. 475 méter magasan van, legnagyobb mélysége 31 m. Hossza 2130m, a legnagyobb szélessége 1032 m. Egy kicsinyke sziget 18 méterre magasodik ki a vizéből. Erre épült a híres templom.

Egy régebbi útikönyvem nagyvilági helynek titulálta, ebből szerencsére semmit nem éreztünk, igaz nem is a Casino és luxusszállók környékén nyüzsögtünk. Az tény, hogy szállodáiban a iráni sahtól kezdve az Apollo 15 utasaikig sok híresség  megfordult régebben. Népszerűsége  a XIX. század közepe óta töretlen. Politikusok is nagyon kedvelték. Itt írták alá a kisantant szerződést (ami számunkra nem teszi kifejezetten emlékhellyé) és a Balkán-egyezményt. Tito marsallnak  is volt itt természetesen villája, ami ma szálloda. Nagyvilágisága  ellenére szállodái nem tolakodóak, szabadon érvényesülhet a táj és műemlékeinek szépsége.

 


Bled népszerűségéhez nagyban hozzájárulhat  az, hogy az alpesi környezet ellenére a tó kristálytiszta vize kellemesen meleg lesz a nyári napokon. A 2002-es augusztusi pocsék idők dacára ottjártunkkor 22-23°C közt volt a  hőmérséklete, miközben a Balaton  akkortájt a 20°C-t  sem érte el.

Egy fizetős és két szabadstrand van a kis tó körül. Állítólag termálvíz is van Bledben, de bevallom, mi ezzel nem nagyon találkoztunk., igaz nem is igen kerestük.
A tavon a személyszállítást a sziget felé 10-12 fős gondolákkal oldják meg. Ezekkel  gyorsnak nem nevezhető, de annál hangulatosabb csónakázással érhetjük el a szigetet.

Bled vára, amelyet a Windischgrätz hercegek emeltettek, egy csaknem 100 méteres függőleges sziklafal tetején található, csodálatosan szép környezetben. A kiválóan karban tarott vár Bled város és a Bled-i tó panorámáján kívül más érdekességeket is kínál. Megtalálható itt például egy középkori nyomda és egy borospince is.

Forrás: http://www.csatolna.hu/hu/erdekes/Elbi/szloven/bledito.htm


 

 

 ♦

Amennyiben további KÜLFÖLDI UTICÉLOKRA , AJÁNLATOKRA VAGY KÍVÁNCSI, KLIKKELJ ide !

Ha BELFÖLDI UTICÉLOKRA, AJÁNLATOKRA vagy kíváncsi ...  IDE KLIKKELJ !

SZERETNÉL fotókat, képeket nézrgetni ? NÉZZ BE A FOTÓGALÉRIÁMBA ! .. Képeslapként bármelyiket elküldheted, amennyben regisztrálsz a weboldalamon! KLIKK ide a Galéria megtekintéséhez !

vissza a címoldalra

 


minibusz.lapunk.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!